ΗΠΑ: Επέστρεψε στην υπηρεσία του ο αστυνομικός που πυροβόλησε και άφησε παράλυτο Αφροαμερικανό

Ο αστυνομικός που είχε πυροβολήσει και άφησε παράλυτο έναν Αφροαμερικανό αθωώθηκε και επέστρεψε στην υπηρεσία του.

Επέστρεψε στην υπηρεσία του ο λευκός αστυνομικός που αθωώθηκε αφού πυροβόλησε έναν Αφροαμερικανό στην πλάτη πέρυσι τον Αύγουστο στην Κενόσα του Ουισκόνσιν, ένα συμβάν που προκάλεσε αιματηρές διαδηλώσεις σε ολόκληρες τις ΗΠΑ.

Ο διοικητής της αστυνομίας της Κενόσα, Ντάνιελ Μίσκινς, ανέφερε σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη ότι ο αστυνομικός Ράστεν Σέσκι επέστρεψε στην υπηρεσία του στις 31 Μαρτίου, αφού εσωτερική έρευνα που διεξήχθη έκρινε ότι «ενήργησε βάσει του κανονισμού» και κατά συνέπεια δεν θα του επιβληθεί κάποια τιμωρία.

Τον Ιανουάριο εισαγγελείς του Ουσικόνσιν απήλλαξαν τον Σέσκι από τις κατηγορίες που τον βάρυναν μετά το περιστατικό της 23ης Αυγούστου 2020, όταν πυροβόλησε πισώπλατα τον Τζέικομπ Μπλέικ, αφήνοντάς τον παράλυτο, ένα ακόμη περιστατικό που τροφοδότησε το κίνημα που ξέσπασε στις ΗΠΑ κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη.

Ο γενικός εισαγγελέας της κομητείας της Κενόσα απεφάνθη ότι ο Σέσκι έδρασε ευρισκόμενος σε αυτοάμυνα, όταν απάντησε σε κλήση για ενδοοικογενειακή διαμάχη και πυροβόλησε πισώπλατα τον Μπλέικ επτά φορές από κοντινή απόσταση.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι ο Μπλέικ είχε στην κατοχή του μαχαίρι και αντιστάθηκε στη σύλληψη. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πρώτα taser για να τον ακινητοποιήσουν προτού τον πυροβολήσει ο Σέσκι.

Το περιστατικό εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια των μικρών παιδιών του Μπλέικ. Ο Αφροαμερικανός κατέθεσε αγωγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Ουσικόνσιν τον προηγούμενο μήνα, ζητώντας αποζημίωση από τον Σέσκι.

Οι δύο άλλοι αστυνομικοί που ήταν παρόντες στο περιστατικό έχουν ήδη επιστρέψει στην υπηρεσία τους, αφού οι πράξεις τους κρίθηκαν λογικές και δικαιολογημένες, είχε επισημάνει την περίοδο εκείνη η αστυνομία.

Πέρυσι το καλοκαίρι ξέσπασαν διαδηλώσεις στην Κενόσα, αφού το βίντεο από το περιστατικό έγινε viral. Σύμφωνα με το βίντεο, ο Μπλέικ είχε στρέψει την πλάτη του στον Σέσκι και κατευθυνόταν προς το αυτοκίνητό του. Ο αστυνομικός τον ακολούθησε και άρχισε να τον πυροβολεί αφού ο Μπλέικ άνοιξε την πόρτα του οχήματός του.

Ωστόσο ερευνητές αναφέρουν ότι το βίντεο δεν δείχνει όλο το περιστατικό, ενώ σε αυτό δεν φαίνεται ότι ο Μπλέικ ήταν οπλισμένος με ένα μαχαίρι και ότι αντιστάθηκε της σύλληψης όταν η αστυνομία προσπάθησε να τον συλλάβει καθώς εναντίον του εκκρεμούσε ένταλμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *