Από το ότι για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο οι βραστές πατάτες θεωρούνται πιο νηστίσιμες από τις τηγανιτές μέχρι ότι η σοκολάτα υγείας Παυλίδη αποτελεί το αγαπημένο μας σαρακοστιανό σνακ.
Είναι φανταστικό ότι έχουμε καταφέρει να κάνουμε τη νηστεία υποκειμενική. Την ώρα δηλαδή που μοναχοί σε απομονωμένες σκήτες του Αγίου Όρους περνούν την Σαρακοστή τρώγοντας παξιμάδια και ελιές, κάποιοι από εμάς νηστεύουμε (εντός και εκτός εισαγωγικών) τρώγοντας σουπιές στιφάδο, γαρίδες και τηγανιτά καλαμαράκια, ενώ πίνουμε ούζο.
Υπάρχουν άπειροι ασαφείς άγραφοι κανόνες που ορίζουν τι είναι και τι δεν είναι νηστίσιμο. Σε αυτό το κείμενο δεν θα προσπαθήσουμε να δούμε ποιοι (θα έπρεπε να) ισχύουν και ποιοι όχι. Ποιοι είμαστε, άλλωστε, εμείς για να κάνουμε τέτοιου είδους υποδείξεις;
Αυτό, όμως, που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε είναι να φτιάξουμε μια λίστα με πράγματα που λίγο πολύ ισχύουν για όλους κατά την περίοδο της Σαρακοστής. Όπως για παράδειγμα, ότι τρώμε σοκολάτα υγείας Παυλίδη, η οποία μάλιστα συμπληρώνει φέτος 160 χρόνια ζωής, χωρίς καμία τύψη.
Ποιες άλλες, όμως, αλήθειες τείνουν να γίνουν αντικειμενικές μέσα στην γενικότερη θολούρα της νηστείας;
Καταγράψαμε 10 από αυτές και σας τις παρουσιάζουμε:
1. Αρχικά ας παραδεχτούμε πως δεν ξέρουμε από πόσες μέρες αποτελείται η Σαρακοστή. Κι όμως, δεν αποτελείται από σαράντα. Να ξεκαθαρίσουμε πως ονομάζεται Σαρακοστή επειδή γίνεται σε ανάμνηση της σαρανταήμερης νηστείας του Χριστού στην έρημο. Η αρχική της διάρκεια ήταν έξι εβδομάδες, ενώ αργότερα προστέθηκε και μία έβδομη με αποτέλεσμα σήμερα να διαρκεί 48 ημέρες!
2. Την Μεγάλη Παρασκευή, αν θέλουμε να τηρήσουμε το «πρωτόκολλο» δεν τρώμε ούτε λάδι. Γιατί, όμως, τρώμε ελιές;
3. Το νοστιμότερο σνακ κατά τη διάρκεια της νηστείας είναι η σοκολάτα υγείας Παυλίδη. Ποιος, όμως, ξέρει από πού πήρε τον χαρακτηρισμό «Υγείας»; Το 1861 που παράχθηκε η πρώτη σοκολάτα υγείας Παυλίδη, δεν υπήρχε η διαδικασία παστερίωσης του γάλακτος. Το μη παστεριωμένο γάλα οδηγούσε σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Γι’ αυτό ο Σπυρίδωνας Παυλίδης, ιδρυτής της εταιρείας, έφτιαξε τη δική του σοκολάτα χωρίς γάλα και την ονόμασε… «Υγείας».
Αξιοσημείωτο είναι πως πέρα από την διαχρονική αγάπη μας, η συγκεκριμένη σοκολάτα από τα πρώτα της χρόνια τον 19ο αιώνα είχε κερδίσει 12 μετάλλια σε 9 εκθέσεις που έγιναν στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, τα οποία αποτυπώνονται από τότε μέχρι και σήμερα στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας.
4. Αντιπαθούμε όσους μας υποδεικνύουν τι είναι και τι δεν είναι νηστίσιμο σαν άλλοι grammar nazis και fashion policemen.
5. Τρώμε άφοβα βραστές πατάτες, ενώ δεν ισχύει το ίδιο με τις τηγανιτές, τις οποίες θεωρούμε λιγότερο νηστίσιμες. Μιας και η πατάτα ανεξάρτητα από το πώς την μαγειρεύουμε παραμένει πατάτα, μήπως συμβαίνει κάτι περίεργο με το λάδι; Τι μας κρύβουν;
6. Πολλοί νηστεύουν μόνο από το κρέας, τρώγοντας κανονικά αυγά και γαλακτομικά προϊόντα. Τελικά η νηστεία χωρίζεται σε νηστεία για vegans και νηστεία για vegeterians;
7. Υπάρχει κάποιος άνθρωπος στον οποίο δεν αρέσει η ταραμοσαλατά; Αφού δεν υπάρχει, γιατί την τρώμε μόνο την Σαρακοστή;
8. Σε συνέχεια του προηγούμενου bullet προτείνουμε να αφαιρέσουμε τον χαρακτηρισμό «νηστίσιμο» από τα φαγητά της Σαρακοστής, γιατί αυτομάτως πέφτουν στα μάτια μας. Είναι σαν να λέμε ότι ένα αμυντικό χαφ είναι «τίμιο». Θα χαρακτηρίζατε ποτέ «τίμιο» τον Καντέ της Τσέλσι; Ε άλλο τόσο απλώς «νηστίσιμη» δεν θα έπρεπε να χαρακτηρίζεται η ταραμοσαλάτα.
9. Την «απόλυτη» νηστεία της Σαρακοστής ή έστω της Μεγάλης Εβδομάδας ακολουθεί το αδιανόητο μεταμεσονύχτιο τσιμπούσι της Ανάστασης. Είμαστε σίγουροι πως κάθε χρόνο τη συγκεκριμένη μέρα, χιλιάδες διατροφολόγοι και γιατροί σκίζουν εκεί έξω τα πτυχία τους.
10. Tελικά αν τρώμε κάθε μέρα σουπιές στιφάδο στις οποίες βουτάμε ένα καρβέλι ψωμί ενώ πίνουμε ούζο, νηστεύουμε ή όχι;
πηγή: gazzetta.gr/plus