Βρέθηκε η χαμένη χρυσή πόλη της Αιγύπτου σηματοδοτώντας τη δεύτερη πιο σημαντική ανακάλυψη στον κόσμο

ΗΑίγυπτος ανακοίνωσε την αποκάλυψη μιας μεγάλης αρχαίας πόλης σε μια αρχαιολογική ανακάλυψη που οι ειδικοί έχουν ονομάσει την πιο σημαντική μετά την εύρεση του τάφου του Tutankhamun.

Ο Αιγύπτιος Δρ Zahi Hawass ανακοίνωσε την ανακάλυψη της «χαμένης χρυσής πόλης» από αυτόν και την ομάδα του, τοποθετώντας την στη νότια επαρχία του Luxor. Η πόλη, που είναι 3.000, αναφέρεται επίσης ως «Η άνοδος του Aten», καθώς χρονολογείται από τη βασιλεία του Amenhotep III, που ξεκίνησε γύρω στο 1390 π.Χ., και αργότερα χρησιμοποιήθηκε από τους διαδόχους, συμπεριλαμβανομένου Tutankhamun και του Ay.

Το Luxor, γνωστό στην αρχαιότητα ως Thebes, είναι από τις παλαιότερες κατοικημένες πόλεις στον κόσμο και φημίζεται για τα αρχαία αιγυπτιακά μνημεία του, καθώς και για το ότι ήταν το σπίτι της Κοιλάδας των Βασιλέων.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν εκεί μία καλοδιατηρημένη πόλη που είχε ανέπαφα τείχη, ένα αρτοποιείο με φούρνους και δωμάτια γεμάτα με εργαλεία που χρησιμοποιούνταν στην καθημερινή ζωή. Ακόμη ξέθαψαν κοσμήματα, συμπεριλαμβανομένων δαχτυλιδιών, σκαραβαίων, χρωματιστών αγγείων και σφραγίδων των παπύρων του Amenhotep, σύμφωνα με τους Luxor Times.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες από την ανασκαφή, η ομάδα αποκάλυψε σχηματισμούς από τούβλα από λάσπη προς κάθε κατεύθυνση. Πολλές ξένες αποστολές έψαξαν αυτήν την πόλη και δεν την βρήκαν ποτέ, σύμφωνα με τον επικεφαλής αρχαιολόγο Δρ Zahi Hawass. Οι δρόμοι της πόλης πλαισιώνονται από σπίτια και μερικά από τα τείχη τους έχουν ύψος έως και τρία μέτρα.

«Η ανακάλυψη αυτής της χαμένης πόλης είναι η δεύτερη πιο σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη από τον τάφο του Tutankhamun. Προσφέρει μια σπάνια ματιά στη ζωή των αρχαίων Αιγυπτίων κατά τη στιγμή που η αυτοκρατορία ήταν πλουσιότερη από ποτέ», δήλωσε η Betsy Bryan, καθηγήτρια Αιγυπτιακής τέχνης και αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins της Baltimore.

πηγή: jenny.gr